Postări populare

luni, 10 noiembrie 2008

Filemon si Baucis...

Ole!!!!Am revenit in tara, lenes, pus pe distractie si pierdut nopti, cu tente de melancolie si dor de India care mi-a devenit asa de draga in decurs de 3 luni..cu dor de oamenii pe care i-am lasat acolo si care s-au purtat cu mine de ca si cum as fi facut parte din familiile lor. Pana la o noua calatorie insa in India plina de mister ,saracie si bogatie in acelasi timp, pana la un nou jurnal din aceasta tara care m-a captivat totalmente, am altele de zis...
De mult timp planuiesc sa va spun o poveste, usor induiosatoare si cu tente lacrimogene dar cumva spusa in stilul ce ma caracterizeaza de ceva vreme. Este povestea lui Filemon si a soatei lui, Baucis...personaje de care in unul sau mai multe randuri am mai pomenit...!!Here i go..

Se pare ca domnitorii nostrii si poate toti ceilalti mari conducatori de osti s-au inspirat din legende: cand li se punea pata se travesteau, umblau incognito sa vada cam ce si cum pe lume. Exemplul princeps era Zeus care cand se satura de nevasta-sa il lua pe fiu-sau pe Hermes si plecau la balamuc pe coclauri sa vada ce le poate pielea muritorilor.Asa au ajuns intr-un mic satuc in Arcadia ponositi, plini de praf, vai de ei, nemancati si nedormiti etc ...si cereau ospitalitate din casa in casa.Erau injurati...alungati numai primiti nu. Cand sa isi piarda speranta, si Zeus era pe cale sa spumizeze de nervi...au gasit o casa mica derapanata, unde locuiau doi batranei Filemon si Baucis pe numele lor.Erau un model pentru toti tinerii care se casatoreau, si la nunti li se ura la toti..sa fii iubit ca Filemon de prea-credincioasa lui Baucis..sau sa fii protejata si slavita ca Baucis de Filemon,painea lui Dumnezeu daca ar fi existat doar unul pe vremea aia.La casa celor doi au poposit maretii zei,iar cand au cerut ospitalitate saracii batranei n-au stiut ce sa le mai faca...au sacrificat ultimele gaini si ultimul strop de vin, ba cand sa taie gaina..aceasta s-a ascuns intre picioarele lui Zeus, aratand cumva ca oaspetii nu sunt oameni de rand...si Zeus se pare ca a grait: lasa batrane nu-i nevoie..ne este indeajuns ce ne-ati oferit pana acuma !!Au stat la masa si le-au ascultat povestea si Zeus le-a mai dat un semn : oricat vin turnau nu se mai termina ! Iar Filemon care a priceput semnul, s-a plecat in fata zeilor si a cerut indurare.
Zeus n-a zis nimic decat ca trebuie sa ii urmeze...si au tot mers pana in varf de munte,si acolo abia le-a grait: Ati fost singurii care au acceptat sa ofere ospitalitate in numele lui Zeus si sunteti singurii care veti fi crutati !! Nu te uita batrane in urma ca satul vostru va disparea pentru ca vreau sa va rasplatesc!! Ce sa va ofer: bogatii nemasurate, tinerete, nemurire ?
Iar Filemon a raspuns: marite Zeus, bogatiile vin si se duc, tineretea trece iar nemurirea ajunge sa fie apasatoare de la un timp.Nu cer decat sa mor odata cu iubita mea sotie.M-ar durea prea mult sa o vad ca se duce, iar ea nu ar rezista sa ma vada murind. Ingaduie marite sa murim amndoi odata.
Asa sa fie pare ca le-a grait trufasul zeu si a facut un semn si a pierit.In urma, satul disparuse, iar in locul satului se inalta un templu stralucitor.Filemon si Baucis au trait inca multi ani in acel templu slujindu-i lui Zeus.
Intr-un amurg, stand pe o bancuta si depanand amintiri,amandoi batranii au simtit fiori reci ce ii curpindeau din ce in ce mai repede si au stiut ca a venit momentul..
A venit timpul a spus pare-se Baucis !! Multumesc ca mi-ai fost alaturi in toti acesti ani ! iar Filemon a cuprins-o in brate pentru ultima data si i-a dat un ultim sarut!!
Legendele spun ca s-au transformat in pomi ...ea intr-o salcie subtire si delicata ce parca era imbratista de un stejar maret !!

De ce am tinut mortis sa spun aceasta povestioara? Well, rar dar se intampla, mai merg pe strada si vad cate un cuplu de batranei mergand agale mana in mana, si zambesc cu o usoara invidie. Nu spun ca toata viata au fost numai lapte si miere, insa faptul ca dupa atata amar de ani, de greutati si de momente frumoase, ei inca se mai tin de mana si in trupurile lor batrane bat inimi tinere si indragostite poate cu aceeasi intensitate, este ceva deosebit...Iar eu, dupa aproximativ 2 ore de discutii serioase cu tente filosofice, dupa povesti reale si triste, dupa ce am vazut 2 ochi (nu caprui :P) care de regula sunt veseli, lacrimand..am ajuns again la o mare concluzie..
Sa nu cautam fericirea, sa nu cautam perfectiunea, sa nu cautam decat sa luam tot ce poate fii mai bun in ceea ce ni se intampla..Omul de regula are parte de multe dezamagiri, de multe lucruri mai mult sau mai putin neplacute, poate tocmai ca atunci cand se si intampla ceva bun sa fie capabil sa aprecieze ce are langa el sau ce i se intampla.
Cred ca fiecare din noi isi doreste in adancul sufletului sa traiasca pana la adanci batraneti ca Filemon si Baucis...
Peace!!

11 comentarii:

Andreea Laura spunea...

parca you read my mind cu povestea asta.

Kinezu' spunea...

In ce sens...dezvolta ...

Me and YOU spunea...

Un articol ce mi-a amintit cu placere de nişte lecturi ... Iar dacă stau şi mă gandesc mi-a mai amintit şi de nişte seri sau mai bine zis - nopţi (iar tu ştii mai bine), în care mi s-a depănat povestea aceasta, dar şi: Orfeu - Euridice, Pygmalion - Galateea, mitul lui Cronos.....
Aştept să ni le pe povesteşi şi pe astea, legându-le de viaţa cotidiană, bineînţeles.

Kinezu' spunea...

Hmm...o sa fac o incercare...zilele astea...sa inteleg ca asta e noua provocare?:)

Grimalkin spunea...

Intr-adevar, unul dintre miturile grecesti care imi plac cel mai mult,
o poveste de dragoste poate chiar mai impresionanta decat cea a lui romeo si julieta.

Un luru nu stiu sigur, privind legenda: Baucis=> am citit multe variante ale mitului, Philemon ramane mereu Stejar, dar Baucis este ba salcie, ba tei, ba maslin, sau poate si alti copaci,,,

in general, copacul in care se transforma, spune ceva despre ea, de aceea sunt curioasa care este copacul ei.

Kinezu' spunea...

Eu nu am gasit-o decat ca si salcie..teoretic e vorba de diferentele intre un stejar puternic protector in comparatie cu cu salcia firava si sensibila..sa-i spunem o metafora referitoare la protectia pe care ar trebui sa o ofere un barbat femeii..ne referim la timpurile stravechi nu la secolul 21 in care femeia e din ce in ce mai stapana pe ea insasi, mai puternica si care de multe ori ajunge sa sustina barbatul..

Grimalkin spunea...

Asta inteleg, numai ca
si ca un firav maslin
sau ca o teita, tot cam
acelasi lucru il reprezinta
numai ca fiecare dinte arbori
mai inseamna si altceva, spre
exemplu salcia inseamna femini-
tate, la fel ca teita, dar teita
si maslinul reprezinta fertilitate,
maslinul reprezinta intelepciune,
ceea ce il face un companion demn
de stejar, salcia reprezinta, de
asemenea, si jale, griji, teiul
sau, teita, reprezinta dragoste,,,

si o pot tine asa, mult timp,
de aceea eram curioasa, fiindca,
gasid-o in mai multe ipostaze,
intreuchipata in mai multe chipuri
arboricole, nu mai intelegeam de
fapt ce voiau sa spuna copacii
despre ea.

Kinezu' spunea...

Well...daca vrei o adevarata edificare incearca sa mergi la textul original..eventual preluat din greaca sau latina veche :)

Grimalkin spunea...

greaca veche nu stiu dar
o sa incerc sa caut textul
in latina,,,

^_^

cu toate ca pun pariu ca o
sa gasesc si de acolo vreo
3 variante

:)

ar fi haios sa aflu ca Baucis
era barbat :))

Kinezu' spunea...

Cand gasesti sa ma anunti si pe mine :P

Grimalkin spunea...

Era maslin.

Cel putin asa spun Metamorfozele lui Ovidiu, in latina.